Most pár olyan praktikát szeretnék megosztani Veletek, amik talán újdonságnak fognak számítani, ha nem vagytok olyan nagyon járatos a sütés területén.
A forró csokoládén nem képződik bőr, ha kiöntés előtt
habbá verjük az edényben.
A tepsit vagy a sütőformát
sütés előtt zsiradékkal vékonyan kenjük ki. Így a tészta nem ragad bele. A
zsiradék egyenletesen terül szét, ha egy kis időre a meleg sütőbe tesszük.
A zsírozás ne legyen vastag, mert a sütemény alja gyorsabban megbarnul.
Tortasütésnél viszont mindig
csak a forma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha,
mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
A vajas tésztát nagyon forró
sütőbe tegyük, és erős lángon folytassuk a sütést, de ne pirítsuk barnára.
A kelt tészta, linzer, piskóta
sütését közepes hőmérsékletű sütőben végezzük. A pogácsaféléket gyorsan
kell sütni, hogy ki ne száradjanak. Zsíros tészták sütésekor a tepsit nem
kell kikenni zsiradékkal, csak rétesliszttel megszórni.
A piskótaféléket zsírpapírral
kibélelt tepsiben süssük, így nem lesz kérge a tésztának. Amikor
elkészült, a papírt húzzuk ki alóla.
A sütemény felszínét mindig
tojással kell előbb megkenni, és csak utána villával megszurkálni. Ellenkező
esetben a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkezett gőzök pedig
nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
Ha a sütemény a tepsibe ragad,
a forró tepsit néhány percre tegyük rá egy nedves konyharuhára. A tészta
elválik és kivehető lesz.
Ha sütőpor van a receptben, azt mindig keverjük el
a liszttel, és úgy adjuk a tésztához. Így egyenletesebben eloszlik, és
egyenletesen fejti ki hatását sütés közben.
Még ha édes tésztát (vagy akár palacsintát)
készítünk, akkor is tegyünk bele egy csipet sót! A só ugyanis nem csak ízesítő,
hanem ízfokozó szer is, így a süti is finomabb lesz!
Amikor a sütit kivesszük a sütőből, csúsztassuk rácsra, hogy alulról is szellőzzön, a gőz
onnan is távozzon, s ne nedvesedjen át az alja.
Hogy a tojásfehérjéből vert hab jó kemény legyen,
adjunk hozzá egy csipet sót, mielőtt felverjük.
A tejszínhab akkor lesz jó kemény, ha felverés előtt alaposan behűtjük.