Ez a bejegyzés nálam nagyon aktuális, mert épp azzal küzdök,
mit is csináljak a sok fel nem használt tojásfehérjével. Eddig abban a tudatban
voltam, hogy a kutya szőrének jót tesz a nyers tojásfehérje (fényes lesz tőle a
szőre), de nemrég olvastam, hogy nemhogy nem jó, egyenesen rossz nekik, mert avitint
tartalmaz, ami többek között gátolja a B-vitamin felvételét is. Egyszóval
mostanság más Bonca kutya sem kaphatja meg.
Néhány napig nyugodtan tárolhatjuk hűtőszekrényben egy
légmentesen lezárt dobozban. Egyébként pedig szintén jól lezárva
lefagyasztható, így akár 10 hónapig is eláll. Kiolvasztáshoz egyszerűen tegyük
hűtőszekrénybe.
Én tegnap olyan sütemény készítettem, amihez csak a sárgája
kellett. A fagyasztó dugig van, úgyhogy most „kénytelen” leszek felhasználni
őket. Milyen finomságokba is lehet „elkoptatni” a fehérjéket?
Készíthetünk madártejet, financiert, meringuet azaz
habcsókot, pavlovát, macaront és még sok-sok minden mást. Igyekszem majd ezeket
a recepteket is beírni, de most egy nagyon egyszerű finomságot hoztam, ez a
csokoládékrémmel töltött kókuszos tallér. Én is úgy akadtam erre a receptre egy
gasztroblogon.
Íme tehát a recept:
Hozzávalók a tallérokhoz:
3 tojásfehérje, csipet só, 18 dkg cukor, 30 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a töltelékhez:
60 ml tejszín, 9 dkg étcsokoládé, 3 dkg vaj
Elkészítés: a
tojásfehérjékből csipetnyi sóval és a cukorral kemény habot verünk, majd
hozzáadjuk a kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit,
előmelegítjük a sütőt 170-180ºC fokra és
nekilátunk a formázáshoz.
Egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóba egy evőkanálnyi masszát gyömöszölünk,
amit jól lelapítuk. A massza elég jól összeáll a nyomkodástól, a forma is könnyen
lejön róla. A sütőben kb.
10-15 percig (vagy amíg a szélei aranysárgák lesznek) kell sütni.
a A AA
A krémhez egy kis edényben
felmelegítjük a tejszínt (forrnia nem szabad!), majd a tűzről lehúzva
beletördeljük a csokoládét, hozzádobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg sima,
fényes csoki masszát nem kapunk. Ahhoz, hogy kenhető legyen a krémet le kell hűteni.
Amikor már a kókusztallérok is kihűltek és a krém is kellően
megszilárdult, elkezdhetjük összeragasztani őket. Nekem a gyerekek csokikrém
nélkül is nagyon szeretik. A krémet helyettesíthetjük mogyorókrémmel is. A
tallérok zárt dobozban tárolhatóak. Figyelem! Nagyon eteti magát…
|