A
múltkori bejegyzésben azt írtam, hogy úgy gondolom amennyiben lehetséges,
készítsük el mi magunk a gyerekzsúron feltálalt ételeket, többek között akár az
olyan tipikusan gyerek kedvenceket is, mint a ropi, snack, chips stb. Egy
nagyon egyszerű finomság receptjét osztom most meg Veletek. Ez a kréker
(cracker), ami egy sós ropogtatnivaló. Megvan az az előnye, hogy napokkal a
zsúr előtt elkészíthető, dobozban eltárolható. Kérdés, hogy meg bírjuk-e állni,
hogy nem faljuk fel azonnal...
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1,2 dkg friss élesztő vagy fél csomag szárított élesztő
200 ml víz
40 ml tej
60 ml olíva olaj
A fűszerezéshez: szezámmag, köménymag, durva só, provanszi fűszerkeverék (a
bejegyzés végén van a receptje), reszelt sajt stb.
A tejben futtassuk fel az élesztőt. A tészta hozzávalóit
keverjük össze, és dagasszuk meg. Takarjuk le, tegyük langyos helyre és
kelesszük a duplájára. Ha megkelt, gyúrjuk át és vágjuk négy felé. Vágjunk le
egy akkora sütőpapírt, amekkora tepsiben sütni készülünk. A papíron nyújtsuk ki
a tésztát kb. 2 mm vastagra, szórjuk meg a fűszerekkel, amit nyújtófával
hengereljük bele.
Bökdössük
meg egy villával, majd pizza/derelyevágóval (sima kés is megteszi) vágjuk kis
lapocskákra.
Előmelegített
sütőben 170ºC-on kb. 15 perc alatt süssük készre.
A
receptből 4 tepsi krékert tudunk készíteni.
Provanszi
fűszerkeverék:
2 só
2
fokhagyma őrlemény
1 oregano
1 kakukkfű
1 petrezselyem
1 majoránna
½ bazsalikom
½ zsálya
½ rozmaring
½ tárkony
1 csipet
cukor ízfokozónak
A
mértékegység lehet bármilyen kanál, attól függően, hogy mennyi fűszerkeveréket
kívánunk készíteni.
|