Egy bonbonos honlap mottója szerint a bonbon a legjobb, ami a csokoládéval történhet. Ezzel teljesen egyet kell, hogy értsek. Bonbon ma már minden élelmiszerboltban kapható,
igazi minőségért azonban érdemes ellátogatni egy-egy erre szakosodott
üzletbe. Esetleg készíthetjük házilag! A
bonbonkészítés fő eszköze a jó
minőségű csokoládé. A hozzáértők szerint a tökéletes végeredmény érdekében legalább 70%-os csokit érdemes választani, de persze ez nem szentírás, beolvaszthatjuk a maradék mikulásokat vagy húsvéti nyuszikat is. Tortabevonóval viszont nem érdemes próbálkozni, nagyon törik.
A másik fontos eszköz a forma. Manapság már nagyon sok helyen lehet szebbnél-szebb szilikonformákat kapni, de kezdetnek egy egyszerű jégkockatartó is megteszi, lényeg, hogy a végén könnyen kipattintható legyen a megdermedt csoki. Én az IKEA-ban szereztem be ezeket a formát, jelen esetben a szív alakút használtam. A csokit
gőz fölött olvasszuk fel figyelve arra, hogy a lábos alja ne érjen bele a
lobogó vízbe. A megolvadt masszával kenjük ki a formákat úgy, hogy az oldalán is legyen bőven belőle. Dermedésig hűtsük, töltsük meg valamilyen töltelékkel, hűtsük, majd utolsó lépésként a tetejét vonjuk be újra csokival. Ismét mehet a hűtőbe. Ha teljesen megdermedt pattintsuk ki a formából és tegyük mignon/bonbon kapszliba.
Fontos, hogy minden művelet után teljes dermedésig tegyük hűtőszekrénybe a formákat, különben összefolynak a különböző színű csokik, vagy töltelékek.
A bonbon attól bonbon, hogy töltelék van benne. A töltelék lehet szinte bármilyen, a fantáziánkra van bízva, de azért adok néhány ötletet. A legegyszerűbb a mogyorókrémmel töltött, amihez csak picit fel kell melegíteni a boltban kapható mogyorókrémet, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni. Kókuszkrémet is nagyon könnyen készíthetünk. Tulajdonképpen annyi kanál tejszín kell hozzá, amennyi kókuszreszelék. A tejszínt egy kevés porcukorral forraljuk fel, vegyük le a tűzről, keverjük bele a kókuszreszeléket, majd legvégül nagyjából egy evőkanál vajat. Érdemes nyomózsákba tenni, megkönnyíti a töltést. Lehet likőrrel, kávékrémmel, marcipánnal, magokkal is tölteni. Próbáljátok ki, jó móka!
|